Hae tästä blogista

perjantai 28. lokakuuta 2011

Uskaltaako Suomen valtio tutkia CIA:n vankilentoja?

Liettuan valtiosyyttäjä ei avaa uudelleen tutkimuksia Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA:n salaisista vankiloista maassa 2000-luvun alussa.

Suomi ei ole juuri häirinnyt CIA:n vankilentoja Suomen kautta. Riittäneekö kantti ruveta selvittämäänkään niitä tarkemmin.

Amnesty Internationalin Suomen-osasto pyysi viime vuonna ulkoministeriötä selvittämään kahdeksaa lentoa. Ulkoministeriö ei aloittanut tutkimuksia, vaan pyysi vain Amnestyä toimittamaan sille lisää aineistoa.

Jos Suomi alkaisikin selvittää asiaa, niin Yhdysvaltojen vastaus tiedetään. Toukokuussa 2006 Yhdysvallat vastasi Suomen selvityspyyntöön, ettei se kerro tiedustelutoimintansa yksityiskohdista.

Liettuassa oli vuonna 2009 tehdyn parlamenttikyselyn mukaan kaksi salaista vankilaa. Syyttäjä on ilmoittanut, että asiassa ei ole enää mitään tutkittavaa.

Suomen ulkominiseriön passiivisuus asiassa viittaa siihen, että ikävä asia yritetään haudata byrokratian rattaisiin samalla tavalla kuin Liettuassa. Toivottavasti Amnestyn asialle saama julkisuus vaikuttaa niin, ettei asian unohtaminen ulkoministeriössä onnistu.

HS-selvitys: Suomi ei estänyt vankilennoista epäillyn koneen tuloa
maailma.net: Liettua kieltäytyy tutkimasta CIA:n salaisia vankiloita

PS. Saman tien kun saimme juttumme julkaistua, kiirehti ulkoministeriö "yllättäen" ilmoittamaan, että asiaa on tutkittu, mutta viitteitä vankilennoista ei ole löytynyt. Ei kuulosta kovinkaan uskottavalta.

 TS: UM: Viitteitä vankilennoista ei ole löydetty

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti