Hae tästä blogista

keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Onko tapa, jolla reilusta kaupasta uutisoidaan, riittävän reilua?

YLEn Uutiset hätkähdytti meitä tänä aamuna otsikolla "Tutkija: Reilu kauppa ei riittävän reilua". Pari päivää aikaisemmin maailma.net oli kertonut samasta asiasta otsikolla "Tutkija ja viljelijä uskovat reilun kaupan hyötyihin".


Tutkimuksen tulos ja professori Teivo Teivainen YLEn Uutisissa:

"Kehitysmaiden tuottajat eivät vieläkään hyödy reilusta kaupasta riittävästi, sanoo Helsingin yliopiston kehitysmaatutkija ja maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen. Korkeat vähittäishinnat eivät näy tuottajien kukkarossa.

Teivaisen mukaan esimerkiksi kuluttajan maksamasta kahvista reilu tuottaja saa itselleen suhteessa pienemmän osan kuin tavallinen tuottaja.

- Reilun kaupan kahvi maksaa usein hieman enemmän tavalliseen verrattuna. Kun kaupan katteen osuus kasvaa, tuottajalle jää suhteessa pienempi siivu."


Tutkimuksen tulos, kahvintuottaja Pedro Rojas ja professori Teivo Teivainen maailma.netissä:

"Elämänlaatu on parantunut. Korkeammat hinnat ovat kasvattaneet perheiden tuloja, ja omalla työllä toimeen tuleminen on kohentanut viljelijöiden omanarvontuntoa." (Kahvintuottaja Pedro Rojas)

"Toinen selvityksen tekijöistä, Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen on samaa mieltä Rojasin kanssa – Reilusta kaupasta on ollut selkeää hyötyä Tierra Nuevan viljelijöille."

maailma.net: Tutkija ja viljelijä uskovat reilun kaupan hyötyihin
YLEn Uutiset: Tutkija: Reilu kauppa ei riittävän reilua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti