Hae tästä blogista

sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Vallankaappaus Euroopan Unionissa

Täällä Radio-Jerevan Suomi.
Meiltä kysytään: kuka käyttää korkeinta talousvaltaa EU:ssa?
Brysseliläisen EU-tutkimuslaitoksen analyytikko vastaa YLEn Uutisissa sanomalla, että talouspoliittinen valta Euroopassa on Saksan johtamalla epämuodollisella Frankfurt-ryhmällä.

Jatkokysymys. Ryhmä on varmaankin valittu tehtäväänsä EU:n perussopimuksen mukaisella tavalla. Eli siis miten?
Hesari vastaa: "Ryhmä syntyi lähes sattumalta noin kuukausi sitten, kun Frankfurtin oopperatalossa juhlittiin EKP:n pääjohtajan Jean-Claude Trichet'n läksiäisiä".

Frankfurt-ryhmä ilmeisesti koostuu EU-maiden edustajista. Keitä siihen kuuluu?
Hesarin mukaan ryhmään kuuluvat Saksan liittokansleri Angela Merkel, Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy, euroryhmän puheenjohtaja Jean-Claude Juncker, EKP:n pääjohtaja Mario Draghi (edustaa EKP:tä), IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde (edustaa IMF:ää) sekä EU:n talouskomissaari Olli Rehn (edustaa EU:ta) ja komission puheenjohtaja José Manuel Barroso (edustaa myös EU:ta). Hesarin mukaan "pienen piirin kokouksiin hyväksyttiin myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obama" (edustaa ainakin Yhdysvaltoja ja amerikkalaisia suursijoittajapiirejä).

Keneltä talouskomissaari Olli Rehn saa toimintaohjeet? Saako hän ne virallisilta EU:n kokouksilta, joissa kaikkien jäsenmaiden on oltava yhtä mieltä?
Hesari vastaa: "Frankfurt-ryhmän kokouksissa Rehn sai suoria toimintaohjeita Merkeliltä ja Sarkozyltä.
Olli Rehn vastaa Hesarissa: "Merkel ja Sarkozy antoivat minulle valtuudet nopeuttaa valmisteluja (kriisirahasto) ERVV:n vivuttamiseksi. Se tarkoittaa, että minun pääni on pölkyllä, jos asiat eivät tapahdu sovitussa aikataulussa".

Entä mitä mieltä Kataisen sosialistihallitus on tästä EU:ssa tapahtuneesta vallansiirrosta?
Me vastaamme: asia on jo päätetty ja perussopimuksia on turha muuttaa jälkikäteen. Perussopimusten muuttaminen on monimutkaista ja vaatii runsaasti aikaa ja rahaa. Kaiken lisäksi vallansiirrosta Frankfurt-ryhmälle on viisainta olla Suomessa hiljaa sisäpoliittisista syistä. Niinpä Katainen tyytyykin sanomaan, että Suomi on valmis EU:n perussopimusten muuttamiseen.

Lähteet:
YLEn Uutiset: EU-tutkija: Valta on Saksan johtamalla Frankfurt-ryhmällä
Hesari: Olli Rehn pääsi huippupäättäjien sisäpiiriin
YLEn Uutiset: Katainen: Suomi valmis EU:n perussopimusten muuttamiseen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti